Pápež: Zastavte vojnu v Sýrii, kým nezostanú z krajiny len trosky

07.01.2013 Celý región

Vatikán 7. januára (TASR) - Pápež Benedikt XVI. vyzval dnes medzinárodné spoločenstvo, aby ukončilo nekonečné krviprelievanie v Sýrii, kým nebudú z celej krajiny len "trosky".

Tieto mimoriadne ostré slová použil najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi počas svojho tradičného novoročného príhovoru k zahraničným diplomatom akreditovaným vo Vatikáne, ktorý býva označovaný ako Správa o stave sveta, informovala agentúra Reuters.

"Myslím predovšetkým na Sýriu, trhanú na kusy nekonečným zabíjaním, ktorá je dejiskom hrozného utrpenia svojho civilného obyvateľstva", povedal pápež.

Vyzval na "ukončenie konfliktu, ktorý nebude mať víťazov, iba porazených, ak bude pokračovať, a nezostane po ňom nič, len pole trosiek".


Pápež vyzval aj na väčšiu solidárnosť krajín EÚ

Krajiny Európskej únie by si mali vzájomne pomáhať pri prekonávaní hospodárskych a finančných problémov a riešení spoločenských kríz, uviedol dnes pápež Benedikt XVI.

Jeho výzva bude pravdepodobne rezonovať v jeho rodnom Nemecku, ktoré ako najsilnejšia ekonomika v EÚ čelí častým výzvam, aby poskytlo viac pomoci svojim slabším partnerom, konštatovala tlačová agentúra DPA.

Bez menovania konkrétnych krajín pápež v novoročnom príhovore k veľvyslancom vo Vatikáne povedal, že aj keď "by možno niektoré krajiny mohli postupovať rýchlejšie" samy, spoločne Európska únia "určite zájde ďalej".

EÚ podľa Benedikta XVI. potrebuje prezieravých predstaviteľov schopných urobiť neľahké rozhodnutia, ktoré sú nevyhnutné na zotavenie jej ekonomiky a položenie základov rastu.

Pápež zároveň vyzval politikov, aby sa zamerali nielen na finančné a dlhové problémy, no tiež zmiernenie sociálnej nerovnosti. "Rastúce rozdiely medzi málom tých, ktorí sú čoraz bohatší, a mnohými, ktorí sú čoraz zúfalejšie chudobní, by mali byť dôvodom na obavy," vyhlásil.
 

Vyberte región